Η Άννα Καλτσούδα είναι Ψυχολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Ψυχολογία της Υγείας – Συμβουλευτική».
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Essex του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου της απονεμήθηκε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου» και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου.
Εργάστηκε επί σειρά ετών σε θέση Ψυχολόγου στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και ως επιστημονική συνεργάτης της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η κλινική της εκπαίδευση και εργασία έχει ψυχοδυναμικό προσανατολισμό. Επιπλέον έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως συντονίστρια ομάδων συμβουλευτικής γονέων, καθώς και με άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για την εκπαίδευση εργαζομένων στην επανένταξη ψυχικά ασθενών. Το διδακτικό της έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και το ερευνητικό της έργο αφορά κυρίως στην Ψυχολογία της Υγείας και στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Οι μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε συλλογικά έργα, καθώς και σε αρκετά συνέδρια με προφορικές ανακοινώσεις.
Έχει εργαστεί ως μέλος επιτροπών για την οργάνωση συνεδρίων και άλλων επιστημονικών δράσεων, όπως για παράδειγμα το Διεπιστημονικό Συμπόσιο Ψυχο-Ογκολογίας και Ανακουφιστικής Φροντίδας (2007), το Θερινό Σχολείο του Ευρωπαϊκού Forum Συμβουλευτικής Φοιτητών FEDORA (2011) και τη δράση πρόληψης των εξαρτησιογόνων ουσιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2008). Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), καθώς και ιδρυτικό και συνεργαζόμενο μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης.
Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στη μελέτη της προσωπικότητας και του υποκειμενικού βιώματος σε συνάφεια με ένα εύρος καταστάσεων στην εξελικτική πορεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής και σωματικής ασθένειας.