Πρακτική Άσκηση
Πρακτική Άσκηση
Η Πρακτική Άσκηση είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Ψυχολογίας. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σπουδών και ισοδυναμεί με 12 ECTS.
Σκοπός, Στόχοι και Προσδοκώμενα Αποτελέσματα
Στόχος της Πρακτικής Άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τομείς της μελλοντικής επαγγελματικής τους δράσης, μετά την απόκτηση του πτυχίου. Συγκεκριμένα, η Πρακτική Άσκηση παρέχει τη δυνατότητα εξοικείωσης με το έργο του ψυχολόγου που αφορά σε συγκεκριμένα καθήκοντα, απαιτήσεις και συνεργασία στην ομάδα σε πραγματικό πλαίσιο, τηρώντας πάντα τις αρχές δεοντολογίας. Οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν, να ευαισθητοποιηθούν και να εμπλακούν υπό εποπτεία, δηλαδή υπό την καθοδήγηση και με την ευθύνη πιστοποιημένου ψυχολόγου-επόπτη, σε επαγγελματικές δραστηριότητες των δομών. Ο βαθμός εμπλοκής των φοιτητών/τριών καθορίζεται κατά περίπτωση από την εκάστοτε δομή, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος.
Η εμπειρία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους/στις φοιτητές/τριες να σκεφτούν και να επανεπεξεργαστούν θεωρητικές προσεγγίσεις που διδάχθηκαν, οπτικές στις οποίες εμβάθυναν προσωπικά και γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Υπό αυτήν την οπτική, παρέχεται στους/στις φοιτητές/τριες η δυνατότητα για κριτικό αναστοχασμό και ανασκόπηση των θέσεων και πράξεων σχετικά με τη θέση της επιστήμης της ψυχολογίας στην κοινωνία και το πλαίσιο που την καθορίζει κατά περίπτωση.
Με την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, οι φοιτητές/τριες αναμένεται να είναι σε θέση: (α) να κατανοούν επιστημονικές και επαγγελματικές διαστάσεις της επιστήμης της ψυχολογίας και να καταδεικνύουν τη σύνδεση θεωρίας και πράξης, (β) να διακρίνουν τον ρόλο του ψυχολόγου σε συγκεκριμένο πλαίσιο σε σχέση και συγκριτικά με άλλους επαγγελματίες στο ίδιο πλαίσιο, (γ) να κατανοούν τη σημασία της συνεργασίας περισσότερων του ενός επαγγελματιών στην αντιμετώπιση των περιστατικών, (δ) να έχουν κατανοήσει σε βάθος και να έχουν «μυηθεί» σε σημαντικό βαθμό σε αρχές της ηθικής και της δεοντολογίας στην κλινική πράξη, ζητήματα εμπιστευτικότητας, απορρήτου κ.λπ. και (ε) να αξιοποιούν τη θεωρητική τους γνώση, την κατάρτιση και την εκπαίδευσή τους σε πρακτικές εφαρμογές στην ψυχολογία.
Πλαίσιο Πραγματοποίησης της Πρακτικής Άσκησης
Η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών/τριών πραγματοποιείται σε δύο περιόδους (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο) με δύο τρόπους: Πρώτον, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους, για τα οποία αρμόδια υπηρεσία – από την πλευρά του Πανεπιστημίου – είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Η Πρακτική Άσκηση που πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ είναι αμειβόμενη.
Δεύτερον, στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η συμμετοχή φοιτητών/τριών στην Πρακτική Άσκηση μέσω της ανωτέρω χρηματοδότησης, οι φοιτητές/τριες συμμετέχουν στην Πρακτική Άσκηση, προκειμένου για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Το ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης δεν επιβαρύνει τον/την φοιτητή/τρια.
Τα κριτήρια επιλογής για την αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης του Π.Ι. Οι φοιτητές/τριες μπορούν να αναζητήσουν σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://gpa.uoi.gr